Eens een post met weinig plaatjes, maar ik hoop dat jullie er wat aan hebben 🙂
Wat is de absolute basis die je nodig hebt om te beginnen met naaien? Hier heb ik zelf ook lang over nagedacht. Als je enkel je kleding wat wilt opleuken door bijvoorbeeld versieringen aan te brengen heb je niet veel nodig. Ik zou zeggen dat je dan voldoende zou hebben aan naald, draad en pareltjes of opnaaiertjes of iets anders om leuke details toe te voegen aan je kleding.
Als je echt kleding wilt maken en/of vermaken heb je heel wat meer nodig. Hieronder ga ik opsommen wat je nodig hebt. Daarna ga ik uitgebreider bespreken waarom, hoeveel, wat enz :).
- Een naaimachine
- Een strijkijzer (+strijkplank)
- Verschillende kleuren garen (stikzijde)
- Machinenaalden
- Naalden
- Spelden
- Scharen
- Lostornhaakje
- Krijt/stift … om op stof te tekenen
- Patroonpapier
- Potlood/pen/stift
- Lintmeter
- Lat
Enkele extra handigheidjes zijn:
- een magneet
- een speldenkussen
Er valt zoveel te kopen wat je allemaal kan gebruiken maar dit zijn volgens mij de voornaamste dingen die je nodig hebt. De extra’s heb ik niet.
Dat je een naaimachine nodig hebt lijkt me vanzelfsprekend als je kleding wilt maken. Ik ben zelf begonnen met alles met de hand doen. Bijvoorbeeld een trui met een kap, daar heb ik een trui met een boothals van gemaakt. Ik ben er nog steeds trots op, maar het was veel werk met de hand.
Wanneer je kleding maakt ga je merken dat je het vaak tussendoor even moet strijken. Dit voor de naden mooi te naaien. Een strijkijzer is dus onmisbaar. Een strijkplank is zeer handig, (vooral als je van plan bent om rokken te maken), maar om te beginnen volstaat een tafel met een handdoek op ook. Ik gebruik de tafel + handdoek methode. Dit werk ook goed. Een strijkplank zou handiger zijn voor mij omdat ik meestal rokken en kleedjes maak. De opening van de rok is vaak te smal om die over de hoek van de tafel te trekken. Dat maakt het strijken er niet gemakkelijker op. Op die manier komt het snel voor dat je rok aan de ene kan perfect gestreken, je draait je rok om voor de andere kant te strijken, deze is ook glad, wanneer je nakijkt op plooien zie je dat de kant die je het eerst gedaan had weer volledig verkreukelt is. Daarom is een strijkplank handig, het is lekker smal :).
Als derde had ik het over verschillende kleuren garen, wat vaak ook stikzijde wordt genoemd. Ga niet onmiddellijk een hoop verschillende kleuren inslaan. Gaande weg verzamel je die wel. Wanneer je iets wil maken in een bepaalde stof ga je best met de stof naar een (stoffen)winkel. Daar gaan ze helpen naar het zoeken naar de juiste kleur. Waarom zeg ik dat je niet direct verschillende keuren moet inslaan, dat komt wel vanzelf. Je gaat zelf op den duur merken dat je niet zo vaak dezelfde kleuren gaat gebruiken. Als er ergens een koopje is met verschillende kleuren stikzijde zou ik het zeker meenemen maar ik zou niet doelbewust naar de winkel gaan om 10 rolletjes garen te gaan kopen. Als je ze apart koopt kosten ze al snel 2 euro per rolletje. In de Aldi en de Lidl heb je meestal eens per jaar dat ze een actie hebben met pakketen garen. Dan heb ik misschien 20 kleuren voor 2 euro. Dit zou ik niet laten liggen maar denk er ook aan dat dit meestal geen goede kwaliteit van garen is. Ik heb ook zo’n sets liggen, en ik heb ze al veel gebruikt. Meestal gebruik ik deze wanneer ik dingen herstel. Wanneer ik iets wil maken kijken is tussen mijn garen die ik apart gekocht heb, deze is van betere kwaliteit, als ik daar de juiste kleur niet tussen vind ga ik naar de winkel.
Machinenaalden zijn de naalden die je in je naaimachine gebruikt . Deze moeten regelmatig vervangen worden, ze worden bot en durven al eens te breken. Je kan ze kopen in verschillende sterktes zoals bijvoorbeeld standaard en jeans. Jeans is sterker en breek minder snel dan de standaard machinenaalden. Als je enkel met katoen gaat werken is het niet nodig om jeansnaalden te kopen. Wanneer je stof koopt kan je je altijd informeren welke naalden het meeste geschikt zijn voor de stof.
Naalden heb je ook nodig om met de hand te naaien. Dit bijvoorbeeld voor een knoop aan te naaien of een stompe naald om elastiek door een koker te halen. Je hebt best naalden van verschillende diktes, een klein en groot oog, scherpe en stompe. Je kan een ‘wieltje’ kopen, hier zitten meestal enkel scherpe naalden in.
Spelden heb je nodig om je patroon op je stof te spelden, om je stof op elkaar te spelden, om alles mooi te organiseren,… Je kan spelden voor van alles gebruiken. Je hebt kopspelden met een mooie glimmende kop op het einde maar deze gebruik ik niet. Ik heb van die grijze spelden met een heel klein kopje op. Deze gaan zonder moeite onder het voetje van de naaimachine door. Degene met een grote mooie kop kunnen beginnen te protesteren.
Je vraagt je misschien af waarom er scharen staat in het lijstje, en niet schaar. Ik heb 3 scharen die ik altijd gebruik als ik kleding maak: een stoffenschaar, een papierschaar en een garenschaar. Het is belangrijk om deze gescheiden te houden. De stoffenschaar is het scherpste van de 3. Deze moet zonder moeite door de dunste en fijnste stoffen kunnen knippen. Ik zou niet besparen op een goede stoffenschaar. Eerst had ik zelf een goedkope en die bleef steken in veel stoffen. Toen heb ik een duurdere gekocht, ik geloof ongeveer €30, wat ik ook waanzinnig veel vond, maar nu zijn wel al een tijdje verder en deze doet het nog perfect. De tweede schaar die je nodig hebt is een papierschaar. Dit is nodig om patronen uit te knippen. Als derde had ik het over een garenschaar. Deze gebruikt je om je garen te knippen. Als je 3 scharen te veel vindt kan je ook de papier schaargebruiken voor je garen af te knippen. De stoffenschaar mag je nooit voor iets anders gebruiken dan stof. Sommige van jullie zullen zich dat misschien herinneren van toen ze klein waren. Dat Oma of Mama heel boos werd als je de verkeerde schaar nam :). Ik herinner met het heel goed! Om de scharen niet te verwisselen heb ik op alle scharen een klein plakkertje gedaan met ‘stof’, ‘papier’ of ‘garen’ op.
Het lostornhaakje. Wat een raar woord. Het is een haakje met een U vorm. Het ene beentje is langer dan het andere. Dit lijkt een beetje op je handen wanneer je er een geweertje mee maakt :). Je gebruikt die om gemakkelijk steken los te maken.
Iets om mee op stof te schrijven is onmisbaar. Dit kan krijt of stift zijn dat je er speciaal voor koopt, maar op veel stoffen, vooral donkere kleuren werkt zeep ook goed. Altijd op voorhand ergens op een hoekje testen of je het eruit krijgt!
Patroonpapier is heel dun papier om patronen op te tekenen of overtekenen. Wanneer je een patroon hebt leg je het op de stof speld je het vast en knip je de stof op de juiste manier uit.
Iets om te schrijven heb je nodig om het patroon te kunnen tekenen en aantekeningen te maken.
Een lintmeter is heel handig. Hiermee kan je gemakkelijk verschillende metingen juist doen. Het gemakkelijk omdat het flexibel is. Hiermee meet je bijvoorbeeld je omstrek of armlengte.
Een lat is dan weer handig om lijnen goed recht te tekenen wanneer je een patroon tekent.
Dit zijn volgens mij de essentiële dingen die je nodig hebt om kleding te maken. De 2 extra’s die ik benoemd heb zijn ook nog vrij essentieel. Er zijn nog veel meer extra’tje die je volgens mij helemaal niet zo belangrijk zijn alles alles wat ik opgesomd heb.
Het eerste extra’tje is een magneet. Dit is gemakkelijk om na het naaien even na te gaan of er nergens spelden of naalden zijn blijven liggen. Dan kan je je er achteraf zeker geen pijn aan doen. Dit is super handig voor wanneer je het doosje met spelden laar vallen.
Een speldenkussen is handig tijdens het naaien. Wanneer je een speld uit de stof haalt kan je het snel daarop spelden en wanneer je eentje nodig hebt kan je het er snel van nemen. Het werkt vooral vlot.
Zo dit was dus mijn visie op ‘de basis’. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.
ktrn says
De magneet had ik nog niet, zal ik toch maar even voor kijken.
Het lijkt me super handig!
clio86 says
Amaai, dat lijkt me nogal wat. Ik ben jammer genoeg veel te lomp om te naaien en ik ben daar ook een beetje te ongeduldig voor… Ik vind het wel super om te zien hoe handig sommige mensen daar in zijn!
Lelie says
Niemand is daar te lomp voor, eraan beginnen is de boodschap. Ik heb extreem ongeduldig en mij lukt het ook. Dus als je de kriebels hebt, het zeker een kans geven!!!!
Caro says
Hoi
eerst even met complimentjes strooien: je maakt echt heel mooie dingen =)
Ik zou eigenlijk willen vragen of je een paar goede adressen weet in antwerpen voor patronen ?
Groetjes x
Lelie says
Hoi Caro,
Bedankt,
en goeie adresjes. In krantenwinkels hebben ze tijdschriften met patronen. Bij stunt (turnhoutsebaan ligt dat aan dezelfde kant van de weg als het station) de nummer weet ik niet juist. Zo’n klein rommelwinkeltje is dat. Daar hebben ze ook boekjes en patronen appart. Bij Joëlle modestoffen in de Dambruggestraat hebben ze ook wel wat. Je kan ook altijd eens kijken op burdastyle.com voor patronen, daar zijn een heel aantal leuke gratis patronen te downloaden. Dat is het wat ik direct uit mijn duim kan zuigen :). Ah ja, natuurlijk ook naaipatronen.nl. Daar hebben ze heel erg veel! Naar wat ben je juist op zoek?
Caro says
een soort van mantel met capuchon en een schort. Is voor een kostuum =p
Lelie says
volgens mij ga je dan beter gediend zijn met burdastyle en naaipatronen.nl
Caro says
oké, bedankt 🙂
Lelie says
op eigenkleding.nl zijn enkele mensen die hun kostuums getoond hebben. Dus daar ga je waarschijnlijk ook bij terecht kunnen als je vragen hebt. Je kan altijd een topic openen, de dames daar zijn heel erg behulpzaam 🙂
Caro says
hartelijk bedankt 🙂
Lelie says
Vergeet het niet te laten zien wanneer het af is 🙂
louiseghost says
hey lelie,
super dat lijstje! bedankt voor je reactie, ik wist dat ik bepaalde voor de hand liggende dingen (zoals een lintmeter :D) ging vergeten!
Lelie says
Daarom dat we elkaar helpen 🙂